Jak uwarzyć „dobre piwo z ciekawym dodatkiem?” – kompletna ocena sędziowska naszego grodziskiego z pieprzem

Oto co sędziowie w Grodzisku Wielkopolskim mieli do powiedzenia o piwie z pieprzem uwarzonym przez naszych piwowarów: Piotra i Marcina.



Dziękujemy sędziom z ich pracę i uwagi. Następnym razem damy nieco mniej pieprzu i chyba nieco więcej chmielu.

Jakbyście chcieli zrobić takie piwo u siebie w domu, to nie ma nic prostszego. Poniżej publikujemy kompletny przepis na piwo, które oceniane było w Grodzisku. Browar Sabotaż wspiera podziemne manufaktury!

31,5 L
8 BLG
19 IBU

4,4 kg Słód pszeniczny wędzony dębem (PL, Strzegom, ekstrakt 82%)
13g chmiel Marynka (alfakwasy 10,1%)
25g chmiel Marynka (alfakwasy 8,8%)
2x Drożdże NEW WORLD STRONG ALE M42 Mangrove Jack’s 10g

Zacieranie:
15 l wody zakwaszone 6ml kwasu mlekowego
60C na 30 minut
67C na 50 minut
73C 20 minut
78C mash out

Wysładzanie: 28l

Chmielenie:
13g 60’
25g 15’

Dodatki do gotowania:

czarny pieprz zmielony w moździerzu 15g na 10 minut
17g soli na 10 minut

Po zakończeniu gotowania ok 34l brzeczki, BLG ok 8.

Drożdze do 31,5l
Chłodzenie: Chłodnica.

Drożdże rehydrowane w temp 28C zadane do brzeczki o temp 25-26C

Fermentacja burzliwa 12 dni.
Fermentacja cicha 10 dni z dodatkiem 20g zmielonego pieprzu (gotowanego wcześniej 13′)
Obie fazy fermentacji w temperaturze otoczenia około 20-21C

Końcowy ekstrakt 2,3 blg

Zabutelkowano z dodatkiem ok 3,5 g cukru na 0,5L.

Sędziowie pili piwo ok 2-3 tygodnie po rozlewie.

Ta receptura dostępna jest na warunkach licencji Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *