Sabot (English Pale Ale na mixie dwóch szczepów drożdży)

Parametry brzeczki na zakończenie gotowania:
Objętość: 4400 litrów
Ekstrakt: 11,6%

Surowce:

Słód Red Ale (Viking Malts PL) 35 kg
Słód pszeniczny jasny (Viking Malts PL) 35 kg
Słód monachijski jasny (Viking Malts PL) 35 kg
Słod pale ale (Viking Malts PL) 600 kg
Chmiel Challenger, granulat (UK) 15 kg
Chmiel East Kent Goldings, granulat (UK) 5 kg
Chmiel Perle, szyszka (PL) 5,7 kg
Drożdże Brewferm Blanche 1,5 kg
Drożdże US-05 1,5 kg

Receptura:

Zacieranie:
Wszystkie słody naraz w 2100 litrów wody.
60 minut w temp. 68*C.
Ph zacieru 5,45.

Warzenie:
70 minut, Ph na pełnym kotle 5,65

Chmielenie w trakcie wrzenia:
po 10 min – 1kg Challenger,
po 50 min – 2kg Challenger,
po 50 min – 5kg East Kent Goldings,

Chmielenie do whirpoola:
7kg Challenger

Rehydracja drożdży w wodzie o temp. 30*C

Temperatura brzeczki nastawnej: 19*C

Fermentacja 20*C przez 9 dni (po 6 dniach chmielenie: 5 kg Challenger)
Leżakowanie 4*C przez 22 dni (z dodatkiem 5,6 kg Perle w szyszce)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *