Partyzantka Ogrodowa

Parametry brzeczki na zakończenie gotowania:

Objętość: 3230 litrów

Ekstrakt: 11,5%

Surowce:

Słod pale ale (Viking Malts PL) 530 kg

Chmiel Marynka, granulat (PL 2017) 1,4 kg

Chmiel Centennial, szyszka (PL 2018) 5 kg

Chmiel Chinook, świeża szyszka (PL, zerwana 16h przed warzeniem) 40 kg

(tegoroczne chmiele dostarczył: PPHU AGRO Dariusz Kozieł: lublinhops.com )

Drożdże Lallemand Nottingham 2 kg

Zacieranie:

Cały słód naraz do 1600 litrów wody.

Dodatek 1kg szyszki Centennial do zacieru.

Zacieranie: 60 min w 68*C;

5 min w 78*C i rozpoczęcie filtracji.

Po filtracji: 2900 litrów 12 BLG

Warzenie:

60 minut, Ph na pełnym kotle 5,4

Chmielenie w trakcie wrzenia:

na 60 min – 1,4 kg Marynki i 0,5 kg Centennial

na 20 min – 3,5 kg Centennial

Po gotowaniu 12,8 blg 2900 litrów gorącej brzeczki

– dodanie 330 litrów wody – 11,5 BLG

Chmielenie do whirlpoola:

40kg Chinook, dodany w temperaturze poniżej 80*C w dwóch równych dawkach, zapakowany w niewielkie siatki; pierwsza dawka od razu po osiągnięciu pożądanej temperatury; druga dawka po ok 30 min; wyciągnięcie chmielu po ok 1 godzinie

Rehydracja drożdży w 30*C.

Fermentacja w 18*C.

Po zakończeniu fermentacji schłodzenie do temp. 4*C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *