Czarny Blok (Foreign Extra Stout)

Zasyp:

82% pale ale

4% dark crystal

5% płatki owsiane błyskawiczne

4% czekoladowy 1200

2,5% prażona pszenica

2,5% prażony jęczmień

Ekstrakt 18%

Zacieranie:

Stosunek wody do słodu 3:1. Wrzucamy wszystkie słody.

-pierwsza i jedyna przerwa w 64C na 60 minut

– grzejemy od razu do mashout w 76C

Chmielenie:

9kg Marynki 9.1% alfa-kwasów na 60 minut

1kg Hallertau Tradition 5,6% alfa-kwasów

Chmielone na ibu 40

Fermentacja:

Blend drożdży us-05 i s-04, stosunek 1:1

Rehydrowane

Drożdże zadane do 16C

Po 24h od wystartowania fermentacji zwiększamy temperaturę do 17C, po kolejnej dobie do 18C, po kolejnej do 19C i w tej temp zostawiamy do końca burzliwej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *