09/08/2018 i 16/08/2018 Otwarte warzenie z Domową Kooperatywą Piwowarską Sabotaż vol.3 i vol.4

Zapraszamy na wspólne, otwarte warzenie piwa domowego!

Jeśli wiesz jak wygląda garnek i umiesz odpalić kuchenkę gazową to znaczy, że świetnie nadajesz się na piwowarkę!

Jako Browar Sabotaż bardzo chcemy dzielić się wiedzą i pokazywać, że warzenie piwa jest proste. Zapraszamy do współpracy. Mamy całkiem fajną warzelnię przydomową.

Czwartek 09/08/2018 g. 16:00 – SMASH Pale Ale

Zostając przy temacie mocnego chmielenia proponujemy Wam warzenie (prawie) SMASH Pale Ale, czyli z angielskiego Single Malt and Single Hop Pale Ale. Takie piwa, dzięki posuniętej do granic możliwości prostocie receptury pozwalają zabłysnąć jednemu składnikowi. W naszym wypadku będzie to klasyczny, niemiecki chmiel Tettnager, który dodamy do zacieru, do gotowania i na zimno. Na goryczkę sypniemy także nieco neutralnego chmielu Perle.

Piątek 17/08/2018 g. 16:00 – 100% Brettanomyces z zakwaszaniem brzeczki metodą kettle souring

Fermentacja piwa wyłącznie drożdżami z gatunków Brettanomyces to pomysł dość nowy i wciąż jeszcze słabo opisany. Dla nas, będzie to drugie podejście do tematu. Piwa 100% brettanomyces charakteryzują się aromatami owocowymi, od porzeczek po owoce egzotyczne oraz słynnym zapachem opisywanym jako skóra, ziemia, końska derka lub obora. W piątek przygotujemy brzeczkę, którą zaszczepimy bakteriami Lactobacillus. Po 1 lub 2 dniach kwaśną brzeczkę ponownie przegotujemy już z dodatkiem chmielu i dodamy nasz starter 100% Brettanomyces.

W warzelni, w dobrym momencie będzie 10-15 stopni więcej niż na zewnątrz, więc nie ubierajcie się za ciepło.

Miejsce:
Rakowiecka 44
Wrocław

Mapka:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *