El Quatro (witbier)

Parametry brzeczki na zakończenie gotowania:
Objętość:
4280 litrów
Ekstrakt: 11,6%

Surowce:

Słód pilzneński (Viking Malts PL) 440 kg (58%)
Pszenica niesłodowana (PL) 320 kg (42%)
Chmiel Hallertau Tradition, granulat (PL) 4 kg
Chmiel Perle, granulat (PL) 2 kg

Kolendra, całe nasiona 3kg
Suszona skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 4kg
Drożdże Brewferm Blanche 2,5 kg

Receptura

Zacieranie:

Cały zasyp naraz do 1600 litrów wody.
Korekta pH do 5,4

20 minut w temp. 54*C
Dolanie 680l wody o temp. 70*C
55 minut w temp. 67*C
10 minut w temp. 72*C
5 minut 76*C

Warzenie:
70 minut, pH na pełnym kotle 5,3

Chmielenie w trakcie wrzenia:
60 minut – 4 kg Hallertau Trad.

15 minut – 4 kg Curacao
10 minut – 2 kg Perle, 3 kg świeżo zmielonej kolendry

Fermentacja

Rehydracja drożdży w wodzie o temp. 30*C. Schłodzenie kremu do ok. 20*C. Zadanie drożdży do brzeczki nastawnej 18*C.

Temp. początkowa fermentacji 18*C .
Po spadku zawartości cukru poniżej 7 BLG, temperatura fermentacji 22*C.

Przebicie 2 dni po osiągnięciu końcowej gęstości.
Po przebiciu schłodzenie do 12*C na ok 2 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *