Ciocia Basia (Hefeweizen)

Parametry brzeczki na zakończenie gotowania:
Objętość: 2000 litrów
Ekstrakt: 11,6%

Surowce:

Słód pszeniczny jasny (Bestmaltz DE) 164 kg
Słód pilzneński (Viking Malts PL) 160 kg
Chmiel Perle, granulat (PL) 1,6 kg
Drożdże Mauribrew Weiss 1 kg

Receptura

Zacieranie:

Wszystkie słody naraz do 1200 litrów wody.
65 minut w temp. 44*C
Korekta pH do 5,4
45 minut w temp. 65*C
15 minut w temp. 72*C
Mash out 78*C

Warzenie:
60 minut, pH na pełnym kotle 5,3

Chmielenie w trakcie wrzenia:
60 minut – 1,6 kg Perle

Rehydracja drożdży w wodzie o temp. 35*C

Temperatura brzeczki nastawnej: 21*C

Fermentacja 23*C

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *